Dnia 16.03.2016 r. w pracowniach gastronomicznych Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Ornontowicach odbył się Szkolny Konkurs Kulinarny „Przekąski z jaj”. Do współzawodnictwa w konkursie przystąpiło dziewięć dwuosobowych zespołów, byli to uczniowie klas gastronomicznych, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz.
Celem konkursu było:
- doskonalenie umiejętności kulinarnych uczniów;
- rozbudzenie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów;
- doskonalenie współpracy w zespole.
Organizatorkami Szkolnego Konkursu Kulinarnego były: mgr inż. Teresa Zdzieblik – Kudła i mgr inż. Barbara Skurczak.
Pracę uczniów oceniała komisja w składzie: mgr Iwona Smorz, mgr inż. Barbara Skurczak, mgr inż. Teresa Zdzieblik - Kudła.
Uczestnicy konkursu mieli do wykonania zadanie, które polegało na sporządzeniu przekąsek z jaj według samodzielnie wybranych przepisów.
Uczniowie wykonali między innymi: jaja po benedyktyńsku, sałatkę z jaj, jaja nadziewane, omlety w sosie maślono - pietruszkowym w towarzystwie pomidorów.
Ocenie podlegały: kreatywność, pracochłonność, estetyka i aranżacja talerza, przygotowanie stanowiska pracy, zużyty surowiec, wygląd stanowiska po zakończeniu pracy, profesjonalizm pracy (zręczność posługiwania się sprzętem), współpraca zespołu, czystość pracy.
Laureatami konkursu zostali uczniowie z klas, kształcący się w zawodach: I kucharz oraz I i II technik żywienia i usług gastronomicznych.:
- I miejsce – Sylwia Kristof, Oktawia Zipper,
- II miejsce – Angelika Jurkiewicz, Sosna Karolina,
- III miejsce – Buczek Wiktoria, Szala Monika.
Laureaci otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz nagrody ufundowane przez Dyrektora Szkoły oraz organizatorów.
mgr inż. Barbara Skurczak, nauczyciel ZSP
.jpg)



dodano 2016-03-18 07:52:27 przez Iwona Skrzypczyk