Dnia 18.03.2016 r. w pracowniach gastronomicznych Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Ornontowicach odbył się Szkolny Konkurs Kulinarny „Baby i babeczki Wielkanocne”. Do współzawodnictwa w konkursie przystąpiło jedenaście dwuosobowych zespołów, byli to uczniowie klas gastronomicznych, kształcący się w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz oraz sympatycy kulinarni.
Celem konkursu było kultywowanie tradycji przygotowania bab na święta Wielkanocne wśród młodzieży Naszej Szkoły.
Organizatorkami Szkolnego Konkursu Kulinarnego były: Ewa Bukowska, Barbara Skurczak.
Pracę uczniów oceniała komisja w składzie: Iwona Smorz, Ryszard Wystemp, Barbara Skurczak, Ewa Bukowska, Janina Bartosik.
Uczestnicy konkursu mieli do wykonania zadanie, które polegało na: sporządzeniu ciasta biszkoptowo- tłuszczowego z różnymi dodatkami, wypieku bab w formach, wykonaniu lukru lub kremu, dekorowaniu i aranżacji bab.
Uczniowie wykonali baby według samodzielnie wybranych przepisów, o dowolnym kształcie. Ocenie podlegały: smak, dekoracja, kreatywność, estetyka , aranżacja, przygotowanie stanowiska pracy, zużyty surowiec, wygląd stanowiska po zakończeniu pracy, profesjonalizm pracy (zręczność posługiwania się sprzętem, współpraca zespołu), czystość pracy.
Laureatami konkursu zostali sympatycy kulinarni oraz uczniowie z klasy I i II technik żywienia i usług gastronomicznych:
I miejsce – Natalia Matuszczyk, Wiktor Matysek
II miejsce – Małgorzata Zajusz, Klaudia Kręcichwost
III miejsce – Kamil Kalabis, Paweł Kampka
Wyróżnienie za oryginalną dekorację baby otrzymały - Klaudia Górecka, Weronika Muras
Laureaci otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz nagrody ufundowane przez Dyrektora Szkoły oraz organizatorów.
mgr inż. Barbara Skurczak,
nauczyciel ZSP
.jpg)
dodano 2016-03-24 12:18:17 przez Iwona Skrzypczyk