Krem:
1 budyń żółty
1 jajko
250 ml śmietany kremówki
1 galaretka żółta
5 łyżek cukru
¼ l wody
1 słoik wypestkowanych wiśni w likierze
25 dkg migdałów
25 ml wódki
Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
Upiecz biszkopt, nasącz go sokiem z wiśni. Krem przygotuj ubijając jajko z cukrem. Rozpuść z 4 łyżeczki cukru w małej ilości wody aż do uzyskania konsystencji karmelu. Wlej ¼ litra wody i zagotuj. Rozpuść 1 budyń żółty w małej ilości wody. Po rozpuszczeniu budyniu dodaj wcześniej przygotowaną wodę z karmelem i zagotuj. Ugotuj 1 galaretkę żółtą w 0,5 szklance wody, ostudź i połącz galaretki z budyniem, dodaj alkohol do smaku. Ubij 250 ml śmietany kremówki. Biszkopt włóż do salaterki, na to połóż krem wymieszany z bakaliami i wiśniami, następnie przekładaj biszkopt, krem, wiśnie, a na koniec udekoruj bitą śmietaną.
dodano 2012-12-27 22:26:17 przez Aleksandra Szołtysek