Ornontowice Ornontowice
Edukacja Zdrowie Bezpieczeństwo Kultura Sport Wydarzenia i imprezy
Gmina Głos Ornontowic Komunikacja Parafia Linki  
Pomoc społeczna
Urząd gminy
Władze gminy
Gospodarka
Śląskie
Tablica ogłoszeń
Partnerstwo
Strona główna

 Przewodnik kulinarny

Wersja do druku drukuj

Śląska kuchnia jest jedną z najbardziej bogatych i rozpoznawalnych. Choć kojarzona z tradycyjnym świąteczno-niedzielnym zestawieniem: rolady, kluski z sosem i modro kapusta, jest o wiele bogatsza i zróżnicowana.

Niewątpliwie na tę najbardziej kojarzoną ze Śląskiem kuchnię, ogromny wpływ miał przemysł. Posiłki musiały być treściwe, by dawać energię potrzebną do pracy. Dlatego na śląskim stole znajdziemy rolady suto polewane sosem, golonko zawsze podawane na biesiadach piwnych, któremu towarzyszy ciaper kapusta (tzw. panczkraut), czyli kiszona kapusta zagęszczona podsmażonymi na boczku ziemniakami. Swoje miejsce na stole znajduje żurek, ajntopf, karminadle czy krupnioki. Widoczne było przywiązanie do dań z królików, które hodowano kiedyś przy każdym familoku i domach na wsiach gdyż stanowiły ważny element menu. Nie można zapomnieć również o „wodzionce”, będącej podstawową strawą w rodzinach robotniczych. Choć bardzo prosta w swoim przyrządzeniu (składa się na nią głównie smalec, czosnek, chleb i woda), dostarczała organizmowi wszystkich potrzebnych składników, zarówno odżywczych, energetycznych jak i witamin. Jednak nie ma śląskiej kuchni bez słodkich przysmaków. Począwszy od weselnych kołoczy, codziennych kołoczyków czy krepli poprzez szpajzy, kopy aż do świątecznych moczek i makówek.

W Śląskim menu znajdziemy wiele potraw lekkich i  prostych do przygotowania, które w dzisiejszych „zabieganych” czasach mogą zyskać uznanie wśród młodych i przedsiębiorczych ludzi. Eksperci Śląskich Smaków wybrali do niniejszego przewodnika kulinarnego właśnie takie potrawy, uwzględniając jednocześnie ich podział na cztery pory roku. Wyodrębnienie poszczególnych pór roku daje okazję do przedstawienia różnorodności i bogactwa kuchni śląskiej oraz jej specyfiki w odniesieniu do danego okresu kalendarzowego. Rodzaje wykorzystywanych produktów, sposoby przyrządzania potraw, a także wachlarz samych potraw jest silnie związany z poszczególnymi porami roku, tak aby w optymalny sposób wykorzystać to, co daje natura. Ponieważ jest to mini przewodnik, przy każdym dniu tygodnia przedstawiona została jedna prosta do przygotowania potrawa, natomiast przy okazji niedzieli potrawy są bardziej czasochłonne, gdyż jest to wyjątkowy dzień także od strony kulinarnej!

Eksperci Śląskich Smaków przekazują Państwu niniejszy przewodnik kulinarny, mając nadzieję, iż będzie on nie tylko próbą utrwalenia tradycji, ale stanie się również inspiracją w codziennym przygotowywaniu potraw, a ponadto zachęci firmy i instytucje związane z turystyką do promowania Śląska przez nasze bogate dziedzictwo kulinarne.

 

 

Załączniki:
Adobe Acrobat Document Eksperci Śląskich Smaków_1.pdf

dodano 2013-07-03 11:33:51 przez Aleksandra Szołtysek

  « Powrót