Ornontowice Ornontowice
Edukacja Zdrowie Bezpieczeństwo Kultura Sport Wydarzenia i imprezy
Gmina Głos Ornontowic Komunikacja Parafia Linki  
Pomoc społeczna
Urząd gminy
Władze gminy
Gospodarka
Śląskie
Tablica ogłoszeń
Partnerstwo
Strona główna

 I Festiwal Kuchni Śląskiej

Wersja do druku drukuj

 

17 czerwca 2006 roku odbył się I Festiwal Kuchni Śląskiej „Śląskie Smaki”. Zmagania o Złoty Durszlak 2006 rozpoczęły się o godzinie 14.00 na średniowiecznym podzamczu w Ogrodzieńcu. Uczestnicy konkursu przygotowywali śląskie potrawy pod bacznym okiem jury w składzie: Wiesław Ambroz – doradca, ekspert kulinarny, Członek Elitarnego Klubu Szefów Kuchni, Tomasz Żmuda – szef kuchni hotelu „Klimczok”w Szczyrku, Wiesław Bober – szef kuchni hotelu „Villa Verde” oraz szef kuchni hotelu „Czarny Las” w Woźnikach – Michał Miłek.

Jurorzy dokonując wyboru kierowali się przede wszystkim smakiem potrawy, oryginalnym wyglądem oraz estetyką wykonania. Bez wątpliwości taką potrawą okazała się „Ornontowicka Kopa” wykonana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Ornontowic w składzie: Lidia Szary, Janina ,Nocoń oraz Irena Cyprys. Jury było zgodne co do zwycięzcy. Panie odebrały „Złoty Durszlak” z rąk wicemarszałka województwa śląskiego – Jana Greli. Otrzymały również tytuł „Eksperta Śląskich Smaków 2006”. Gratulujemy !!!

 

dodano 2008-05-08 11:38:33 przez

  « Powrót